sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Ruskaa kaupunkiluonnossa - puistokävelyllä


Kyllä kaupunkiluontokin voi olla kaunista - jopa syksyllä - kun sille päälle sattuu! Sunnuntaikävelyllä Tampereella Wilhelm von Nottbeckin puistossa on ollut oikein kaunista ja rauhallista sateesta huolimatta.

"Wilhelm von Nottbeckin puisto on Finlaysonin tehtaan omistajan Wilhelm von Nottbeckin vuonna 1848 rakennuttama maisematyylinen puisto. Vanhan päärakennuksen tilalle rakennettiin vuonna 1899 uusrenessanssityylinen Finlaysonin palatsi, jossa toimii nykyisin ravintola. Puisto kunnostettiin 1990-luvun lopussa 1930-luvun asuunsa. Alue on edustava esimerkki yksityispuutarhasta, joka on säilynyt yhtenäisenä kokonaisuutena nykypäiviin asti. Useita alkuperäisiä puita, pensas- ja perennakasvillisuutta sekä villiintyneenä kasvavia kulttuurin seuralaislajeja on edelleen jäljellä. Puiston alkuperäisistä rakenteista ovat säilyneet muun muassa suihkukaivot, huvimajakatos ja puistovaasit."


Pudonneet lehdet koristelivat upeasti kaikkea mitä ympärillä sattui olemaan. Lehdet ovat luonnon omaa konfettia, ekologista ja kierrätettävää. Taustalla näkyvä hieno rakennus kuuluu Tallipihaan.

"Puiston länsipuolella on Tallipihaksi kutsuttu alue, jossa on 1800-luvulla rakennettu koristeellinen tallirakennus ja Finlaysonin ajurien entisiä asuinrakennuksia. Rakennuksissa toimii kahvila ja myymälöitä. Tallipihan omenatarha ja piharakenteet istutuksineen uusittiin vuonna 2012."


Näkymä puistosta kohti pohjoista.


Synkän näköinen on vesi, silti viereisellä uimapaikalla oli jo mitäänpelkäämättömiä talviuimareita.


Konfettien lisäksi luonto harrastaa graffitteja, tässä vaahteranlehtigraffitti keltaisena.


(Tekstilainaukset Tampereen kaupungin nettisivuilta.)

2 kommenttia: